Närodla bör man!

Att odla själv är  bra för miljön och själen

Närodlad politik är ett av Centerpartiets motton – så även mitt. Men jag  närodla också rent konkret. Tillsammans med min fru odlar jag en stor del av årsbehovet av tomater, gurka, sallad. kryddor, bönor, sallad, morötter, potatis, rödbetor, pepparrot, jordgubbar, vinbär, krusbär, fläder, dill, persilja, mangold, spenat, sparris, äpplen, päron och ibland lite annat. Om inte vårfrosten tar blommorna och det regnar under sommaren så hämtar vi blåbär, hallon och lingon i skogen nära sommartorpet. Svamp behöver vi  inte heller köpa i affärer och sommarhalvåret har vi egenodlade blommor att plocka. En bloggare som besökte vår trädgård skrev så här:https://vardagimittliv.blogspot.com/search?q=mormorstr%C3%A4dg%C3%A5rd

Inspirerad av  Else-Marie Streses forskning om humle  odlar jag numera också humle på sex störar. Fem av plantorna är kloner av de som Else-Marie valt och beskrivit som odlingsvärda. Läs gärna på http://www.land.se/tradgard/humle-hett-igen/

Dessutom är de ju vackra! Här en en klon som kommer från Solberga.

 

Sveriges mest närodlade öl?

I har jag också med hjälp av Rune i Sköldinge bryggt eget öl på egenodlad humle, (läs om Rune på denna länk: https://www.ekuriren.se/sormland/olen-har-sipprat-in-i-varje-liten-detalj-av-rune-martenssons-liv/ ) vatten från hälsobrunnen i Bie nära torpet och malt från Warbro kvarn som odlats och mältats i grannbyar.

Bara jästen har rest långt och resultatet blev ett utmärkt öl! En smakrik lager som bryggts i Runes hembryggeri och jäst  i min gamla jordkällare.